• Fysieke boeken via deze site
  • Ook alle boeken te bestellen als luisterboek en als e-book via streamingdiensten
Ontspannende en spannende boeken over gewone mensen die ongewone dingen doen

Naast elkaar staan ze, ik noem ze voor het gemak Pink 1 tot en met Pink 10. Ze lijken op elkaar en toch ook weer niet. Het zijn geen zusjes, maar ze wonen wel allemaal op hetzelfde adres, of eigenlijk in hetzelfde weiland. Ze zijn jong en vol ontdekkingsdrang.

Mijn bloementuin grenst aan hun weiland, gelukkig ligt er een sloot tussen.

Als ze me zien komen met mijn schoffel, haasten ze zich naar de sloot, gaan naast elkaar staan en kijken me met twintig ogen nieuwsgierig aan. Pink 7 kijkt Pink 8 aan en schijnt te vragen: ‘Wat komt ze doen?’  Pink 8 weet het niet, maar kijkt ondeugend terug.

Ik begin het perk met de aardbeien te fatsoeneren, er staat heel wat onwillig groen tussen. Zij blijven op hun gemak staan en wachten tot ik eindelijk klaar ben en naar huis ga voor een opwekkend kopje koffie. Als ik weg ga, is dat voor hen een teken om de rest van het weiland te proeven.

Pink 4 besluit samen met Pink 3 de wereld wat verder te verkennen. Over het slootje naast hun wei ligt een plank. Waar zou dat voor zijn? De boer heeft laten zien dat ze over die plank kunnen lopen en dan in een naastliggend weiland kunnen komen. Het gras bij de buren is altijd groener en lekkerder.

Sommige pinken hebben direct in de gaten dat ze met gemak over het bruggetje kunnen lopen, maar andere vinden het toch zo’n vreemd ding. Ze staan er allemaal voor, maar als ze met hun poot half boven de brug hangen, draaien ze zich toch weer om. Er ontstaat een chaos. Elke pink wil wel maar twijfelt.

Pink 4 stapt er op, en stapt er naast. Hulp, helemaal in de sloot. Hij schrikt zich een aap, en probeert met z’n voorpoten weer op de planken te stappen. Dat lukt niet helemaal en daar hangt ie te spartelen, half op de brug, half in het water.

Ik hoor geplons en denk: ‘Oei, pink verzuipt. Boer bellen.’

‘Het Is me wat hè,’ zegt Boer Klaas lachend, ‘pinken zijn ontzettend ondeugend. Maar ze klimmen er wel weer uit hoor, je hoeft je geen zorgen te maken.’

Terwijl ik mijn hele leven op het platteland heb gewoond tussen de boerderijen en de koeien, het blijkt dat ik geen snars weet van koeien. Ik weet waar de melk vandaan komt, en dat heb ik vóór op de kinderen uit de stad tegenwoordig, maar over het leven van de koe voordat er melk uitkomt, dat is nieuw voor mij.

Ze blijven nog een tijdje proberen om met een sprongetje over de brug te gaan. Niet elke pink haalt de overkant, ik verdenk Pink 4 ervan dat hij de sloot wel leuk vindt en er meerdere keren in hangt.

De ontdekking van het water in de sloot zorgt voor nieuwe avonturen. Het blijkt dat je in deze sloot niet koppie onder kunt, het is niet diep genoeg! Wat een uitvinding! Je kunt er doorheen lopen!

Pink 8 is inmiddels al over het bruggetje naar het andere weiland gelopen. Hij ziet daar de varkens Victor en Rolf, die een eigen resort hebben, met een zandstrandje aan het water.

Dagelijks nemen zij een bad; na de poeperatie aan het eind van het stukje land, gaan zij hun billen wassen aan het strand. Ze vleien zich met buik en kont in het water, schudden even met hun buik, en  kunnen daarna schoon een dutje gaan doen.

Pink 8 kijkt naar de sloot en denkt: Ik wil ook een eigen resort. Hij neemt een aanloop en ja hoor, midden in de sloot. Hij blijft staan, onder water gaan liggen is net iets té. Wel lekker plonzen.

Victor schrikt ervan, nog iemand bij zijn zwembad? Jeetje, van een groot beest, past dat wel? Gelukkig is het iets verder op en niet in zijn zwembad.

Door zo’n heerlijk bad is Pink 8 enigszins in een roesje en in plaats van links uit de sloot te stappen, stapt hij er aan de rechtse kant uit. Hé, dat is vrolijk gras. Gras met kleuren, roze, wit, geel, paars, even proeven. Echt lekker is het niet, hij vindt zijn eigen gras beter smaken.

Onder het genot van een glaasje en een boek geniet ik van de laatste zomerse dagen. Tussen het lezen door kijk ik af en toe in de verte, richting bloementuin.

Een koe in mijn tuin!! Wat nu? Ik ren naar binnen voor hulp, niemand thuis. Boer Klaas maar weer gebeld.

‘Het Is me wat hè,’ zegt Boer Klaas lachend, ‘pinken zijn ontzettend ondeugend.

Hij doet het hek naar mijn tuin open, klakt met zijn tong, en Pink 8 loopt direct naar hem toe. Fijn dat ie er uit mag, hij vond dit gras maar niks.