• Fysieke boeken via deze site
  • Ook alle boeken te bestellen als luisterboek en als e-book via streamingdiensten
Ontspannende en spannende boeken over gewone mensen die ongewone dingen doen

Moederdag

 

De laatste jaren moet ik rond deze dag aan een voorval denken dat mijn reisgenootje en ik zagen. We zaten in een pannenkoekenrestaurant in de buurt van Arnhem. Aan een ander tafeltje niet zo ver van het onze zat een gezin zonder echtgenoot, maar wel met een oma, een moeder, een zoon en een dochter, althans zo schatten wij hen in.

Oma was oud, zeker in haar tachtiger jaren, goed geconserveerd. De moeder zag er prachtig uit, deftig gekleed en met een haardos als Koningin Beatrix. Het was zondag, toch leek het of ze die morgen bij de kapper was geweest.

Na afloop van de maaltijd stapte de moeder op om haar auto voor de deur te parkeren zodat oma niet te ver hoefde te lopen. Een zeer lux model - het merk moet ik u schuldig blijven - met een hoge instap dat speciaal is ontworpen voor mensen die wat ouder zijn, zoals die oma.

Oma werd in de arm genomen door haar kleinzoon en kleindochter, moeder stond bij auto te wachten. Ze deed het voorportier open, oma werd tegen de auto geparkeerd.

Het was de bedoeling dat ze nu heel vief eerst haar ene been zou opbeuren om in de auto te gaan zitten. Dat lukte niet, haar voet kwam niet hoger dan dertig centimeter, en zo’n hoge instap is hoger!

Moeder en kinderen probeerden oma bij de billen te liften, te zwaar, lukte niet.

En wij maar kijken en lachen, en medelijden hebben met de oma.

Uiteindelijk is een taxi gebeld, gewoon een Mercedes waar oma met eerst haar billen naar achteren, neer kon ploffen op de voorstoel, daarna een beetje draaien en ja hoor, de deur kon dicht.

Oma kon weer naar huis, het gezin begeleidde haar in de taxi met hun mega grote luxe auto met verhoogde instap.